Autorijles (B)

De lesauto
Tijdens de rijlessen ga je in een rode Mazda CX-5 rijden. Een stoere auto voorzien van alle gemakken, veiligheidsvoorzieningen en technische hulpmiddelen zoals camera’s, dode hoek detectie systeem en cruise control. In deze hoge auto heb je goed overzicht op de weg.

Wat leer je?
Tijdens de rijlessen leer je het voertuig bedienen en beheersen. Je leert daarbij de bijzondere manoeuvres die je moet kunnen uitoefenen en zelfstandig complexe verkeerssituaties in te schatten en op te lossen. Uiteindelijk kun je op een veilige en verantwoorde manier deelnemen aan het verkeer.

Opbouw autorijlessen
Rijschool Aquila maakt gebruik van een instructievorderingen kaart waarbij alle competenties die je uiteindelijk moet beheersen in stappen worden aangeleerd. De opbouw van de rijlessen bestaat uit vier fasen:

1. Voertuig bediening en beheersing
2. Beheersing van verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties
3. Beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties
4. Veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer

Tussentijdse Toets
Om goed voorbereid aan het praktijkexamen te kunnen deelnemen is het mogelijk om eerst een Tussentijdse Toets (TTT) af te leggen. Dit is een proefexamen die onder begeleiding van een CBR examinator wordt afgenomen. Wanneer je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, krijg je daarvoor vrijstelling op het praktijkexamen. Daarnaast geeft de CBR examinator na afloop van de TTT tips ter voorbereiding op het praktijkexamen en heb je al een keer ervaren hoe het is om met een examinator te rijden. Tijdens de autorijlessen maak je samen met de instructeur de afweging of je hier wel of niet gebruik van gaat maken.

Praktijkexamen
Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen voor het rijbewijs B doen. Een voorwaarde hiervoor is dat je het theorie-examen behaald hebt, en de volledige rijopleiding hebt doorlopen. Daarnaast moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen aan de examinator.

2toDrive
Vanaf 16 jaar mag je het theorie-examen afleggen en vanaf 16,5 jaar mag je starten met de praktijk rijlessen. Vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen afleggen. Tot 18 jaar ben je verplicht om tijdens het autorijden een begeleiders pas te kunnen tonen en moet er een door jouw aangewezen coach naast je in de auto aanwezig zijn. Deze coach moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het voordeel van 2toDrive is dat je onder begeleiding van jouw coach eerder rijervaring op kunt doen. Meer informatie over 2toDrive kunt u vinden onder tabblad ‘handige links’.

Om de rijopleiding zo vlot mogelijk te laten verlopen moet je de volgende dingen doen:
1. DigiD aanvragen (indien je deze nog niet hebt)
2. Inschrijven bij het CBR
3. Een gezondheidsverklaring invullen via ‘mijn CBR’
4. Autorijschool Aquila machtigen onder registratie CBR nummer 4899H0

Voor wie?
Iedereen die nog niet in het bezit is van een rijbewijs kan vanaf 16,5 jaar en ouder bij Rijschool Aquila autorijlessen volgen.

Heb je al langere tijd niet meer auto gereden maar ben je nog wel in het bezit van een geldig rijbewijs? Dan biedt Rijschool Aquila rijlessen aan zodat je weer zelfverzekerd en veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Mocht je wel al zijn begonnen met je rijopleiding maar heb je de rijopleiding niet af kunnen maken? Ook dan biedt Rijschool Aquila rijlessen aan om de rijopleiding alsnog met succes af te ronden.

Algemene voorwaarden
Als je ervoor kiest om jouw rijlessen te volgen bij Rijschool Aquila bespreken we allereerst de diverse lespakketten en algemene voorwaarden.